Tärkeimpiä ominaisuuksia

Unen arvosana

Yön aikaisen unen laatu on on ilmaistu yhdellä numerolla nollasta sataan.  Numero perustuu kokonaisunen määrään, mutta myöskin SYVÄN ja REM unen määriin ja arvioituihin valveillaoloihin. Käytännössä tämä tarkoittaa että, mitä enemmän nukut, sitä enemmän sinulla on REM unta ja SYVÄÄ unta. Tällöin Unen arvosana on parempi. Yleensä arvot 80:stä ylöspäin katsotaan hyviksi. 

 

Vastuuvapauslauseke: Valveillolojen arvio perustuu liikeaktiivisuuteen. Rauhallinen sängyssä tapahtuva TV:n katselu tai lukeminen ilman liikehdintää tulkitaan helposti nukkumiseksi. Uneksi arvioidaan myöskin jos käyttäjä on yöllä pitkiä aikoja liikkumatta hereillä, yrittäen nukahtaa. Tuote ei sovellu tarkan unen/valveen ja unen laadun mittaamiseen kaikissa tapauksissa. 

Uniluokat

EMFIT QS arvioi kuinka paljon kevyttä, syvää ja REM unta saat öisin. Unen aikana kehosi valmistautuu tulevaan päivään ja palautumisen kannalta REM ja syvä uni ovat kaikkein tärkeimpiä. 

Syvän unen aikana kehosi palautuu. Solut uusiutuvat ja keho valmistautuu seuraavan päivän fyysisiin haasteisiin. 

REM unen aikana aivot ja mieli palautuu, varmistaen samalla että kaikki tärkeät asiat, joita olet oppinut, nähnyt ja kokenut päivän aikana, pysyvät turvallisesti tallennettuina. 

Entäpä kevyt uni? Se on oikeastaan unen kevyempi vaihe, jolla ei ole suurempaa merkitystä.

Sykevälivaihtelu (HRV)

Sykevälivaihtelu, tai muutos yksittäisten sydämen lyöntien välillä,  on yleinen indikaattori kunnostasi ja terveydentilastasi. 

Jos sydämesi syke on "kellon tarkkaa" eikä lyötien välillä ole vaihtelua, niin sykevälivaihtelusi määritellään "huonoksi". Jos taas löyntien välillä on vaihtelevuutta, sinulla on korkea sykevälivaihtelu, jota pidetään "hyvänä". Tutkimukset osoittavat, että korkeampi HRV on yhteydessä parempaan palautumistilaan ja harjoitusvalmiuteen, sekä matalempaan stressiin. Matalampi HRV puolestaan kuvastaa keskeneräistä palautumista, heikentynyttä harjoitusvalmiutta sekä korkeampaa stressiä.

 

Syke & hengitystiheys

Emfit QS mittaa sykettäsi ja hengityksesi tiheyttä ja yhdistämällä nämä arvot kehon liikeaktiivisuuteen, voidaan laskea unen eri vaiheet.

Emfit QS mittaa myös leposykkeen, joka kertoo paljon yksilön terveydestä. Esimerkiksi, muutamia päiviä ennen flunssan ensioireita, leposyke yleensä kohoaa, jolloin voit ehkä varautua tuleviin raskaampiin päiviin. 

Leposykettä voidaan myös käyttää esimerkiksi stressin ja liian harjoittelun havaitsemiseen.

Palautuminen

Kokonaispalautuminen on yksinkertaisesti aamu ja ilta sykevälivaihteluarvojen erotus. Yleensä luvun pitäisi olla positiivinen, joka kertoo että yön aikana on palauduttu ja saatu lepoa tarpeeksi.

Palautumisarvot ovat hyvin yksilöllisiä ja niitä kannattaa tarkastella vain suhteessa omaan perustasoon ja illan sykevälivaihteluarvoon.

Hermoston tasapaino

Autonomisen hermoston tasapainon tarkkaileminen on hyödyllistä, koska se säätelee tärkeitä elintoimintojamme. Sympaattisen ja parasympaattisen hermoston tasapainoon vaikuttaa herkästi esimerkiksi stressi. 

Liikeaktiivisuus

EMFIT QS tarkkailee unesi levottomuuden määrää laskemalla liikehdintääsi unen aikana. Eräs käyttäjistämme, Sky Christopherson, ratapyöräilyn maailmanennätyksen haltija ja OAthleten perustaja, käyttää Emfit QS:n liikeaktiivisuus-ominaisuutta urheilijoidensa harjoittelun optimointiin; jos uni on ollut kovin rauhatonta, se on merkki että edellisen päivän harjoittelu on kuormittanut urheilijan kehoa ja seuraavan päivän treenin on hyvä olla kevyempi.